Cumartesi, Ekim 13, 2018

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM ve GELECEK



DSÖ Dünya Sağlık Örgütü Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde BM 73. Genel Kurulunda Eylül 2018 de düzenlenen törenle T.C. Sağlık Bakanlığına ödül verildi. Genel Direktör Tedros Adhanom, ''Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü'' kapsamında yürüttüğü başarılı çalışmalar nedeniyle Sağlık Bakanımız Dr Fahrettin Koca nın katılımıyla da verilen başarı ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim etti.
Birleşmiş Milletler Örgütü, 1945'te dünya genelinde barışı sağlamak, ülke güvenliklerini korumak, uluslar arasındaki toplumsal, kültürel ve ekonomik iş birliği oluşturmak için kurulmuştur.Birleşmiş Milletler Örgütü, ilk kurulduğunda 51 üye ülkeye sahip olan, şu anda 193 ülke Birleşmiş Milletler Örgütü bünyesinde bulunmaktadır. BM Genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri/New York'tadır. BM Veto yetkisine sahip ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Krallık (İngiltere) ve Fransa'dır.
''Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar” Kanser, diabet ve kronik hava yolu hastalıkları, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar, fiziksel hareketsizlik, tütün ve alkol vb bağımlılıklar ile sağlıksız beslenmenin dünya genelinde sağlık ve kalkınma sorunu olarak tespit edilmiştir.
Sağlık Bakanlığı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletlerin (BM) işbirliğinde, kronik hastalıkların önlenmesi ile Hastalıkların azaltılması sonucu Türkiyemiz ekonomisine 12 milyar 800 milyon lira kar sağlanacak olup verimlilik artışı hedeflenmektedir.
Sağlık Bakanlığı, DSÖ, BM Kalkınma Programı BOH önlenmesi ve kontrolü ortak görev gücü işbirliğinde, Türkiyemiz de BOH Kronik hastalıkların kontrolü ve önlenmesi Raporu” hazırlanmıştır. Türkiye ile Dünya Sağlık Örgütü DSÖ Avrupa Bölge Ofisi ile sağlık alanında işbirliği yapılması hakkında anlaşma Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
G20 Dönem Başkanı Arjantinde Sağlık Bakanı Dr Fahrettin Koca G20 Sağlık Bakanları 2018 zirvesine katıldı.  İlaç ve Tıbbi Cihaz Teknolojileri ile Sağlık Turizmi işbirliği imkanlarıyla, “ Adil Sürdürülebilir Kalkınma için Konsensus oluşturma” teması çerçevesinde  sunumlar yapıldı.  Sağlık Bakanı Dr Fahrettin Koca antibiyotik Kullanımında Bakteri direnci arttırmadaki rolü ile çocuk obezitesi konusunda Zirveyle sağlık alanına nihai şekli vercek “G20 Sağlık Bakanları Deklerasyonu” 30 Kasım-01 Aralık tarihlerinde Buenos Aireste düzenlenecek G20 Liderler Zirvesinde açıklanacaktır.
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Sağlık Sen, SASAM işbirliğiyle “4. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu” 9-11 Ekim 2018 Ankarada yapıldı. “Sağlıkta Millileşme ve Yerlileşme, Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü, Sağlık Okuryazarlığı, Bağımlılıkla Mücadele, Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Kontrolü” konuları yanısıra Sağlık Hizmetleri Yönetiminde Dijital Uygulamalar ele alınmıştır.
Türkiyemizin Sağlık Turizminde ”MARKALAŞMA” sının öneminin ülke ekonomisindeki 2023 yılı hedefleri gözönüne alındığında “Sağlıkta Millileşme ve Yerlileşme” de yapılacak nitelikli sağlık personeli ve ekibimizin çalışmasıyla ülkemiz güçlenecektir.
https://www.facebook.com/bsaykam/videos/10204610971909743/