Çarşamba, Mart 28, 2018

TERMAL SULAR ve TAMAMLAYICI TIP SEMPOZYUMU

TERMAL SULAR ve TAMAMLAYICI TIP SEMPOZYUMU



Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu  Ankarada Holiday In Otelde gerçekleştirildi. Ankara Kalkınma Ajansının desteklediği sempozyumun açılış konuşmasında Genel Sekreter Arif Şayık “. Doğu Türkistan’ın Uygur bölgesinde 2 yıl önce görevlendirildiğimizde 20 katlı bir binada araştırma ve deney laboratuvarlarıyla 150’ye yakın bitkinin ilacını tescilleyerek çıkartılmış muhteşem bir tamamlayıcı tıp merkeziyle karşılaştık.  Kronik hastalıkları iyileştirmektedirler.  Bizde ise tamamlayıcı tıp iş ehli olmayan kişilerin ellerinde istismar edildi. Biz mükemmel iki değerin ticarileşmesi açısından  Ankara’nın bir potansiyeli olduğunu düşünüyoruz . Ankara Kalkınma Ajansı olarak bu yola baş koyduk” dedi.Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Korkutata Türkiyemiz ve Ankara’nın gelişimine değinerek  programın önemini belirten açılış konuşmasını  gerçekleştirdi.
Çok sayıda kamu ve özel sektör çalışanları, STK temsilcileri ve devlet büroksisinin katıldığı sempozyumda İlk panel konusu “Termal Sular ve Tamamlayıcı Tıp” oldu.  Panel başkanı Prof Dr İlkay Erdoğan Orhan Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı olarak İlaç ve Eczacılıkta bitkisel içeriklerle hazırlanan çay, farmasotik karışımların tamamlayıcı tıbbi tedavi süreçlerinde katkısını belirtti. TUSEB Yön.Kurulu Üyesi Uz.Dr Ayşe Turan Türkiye de Sağlık Turizmi ve Termal Turizmin yapılacak çalışmalar ile geliştirileceğini belirtti ve önemini vurguladı. Panelde Doğal Hayat Polikliniği Kurucusu Dr Suat Arusan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemlerini ve faydaları ile uygulamalarını anlattı.AGrubu Şehir Plancısı; UPA Kentsel Planlama Mimarlık A.Ş. Bursa da Sağlık Turizminde Termal Su Potansiyeli ve Sağlık Turizm Hedefleri hakkında bilgi verdi.
Panel paşkanlığını Uz. Dr Ayşe Turan’ın yaptığı ikinci panel konusu “Termal Turizm ve Ankara da Sağlık Turizmi için atılacak adımlar” oldu. Sağlık Bakanlığı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr Zafer Kalaycı Sağlık Bakanlığının Uluslararası 1. Tamamlayıcı Tıp Kongresinin 21-22 Nisan 2018 İstanbul da gerçekleştirileceğini iletti. Tamamlayıcı Tıp Merkezleri kurulmasının  düşünüldüğünü ve alt çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
Haymana Belediye  Başkanı Özdemir Turgut kaplıcaları ile ünlü beldenin termal suyu kalitesi;yapılan testler sonucunda anti aging özelliği barındırdının tespit edildiğini ve cilt bakımı, onarımı içinde en iyi termal suyu nitelinde olduğunu belirtti. Oturumun diğer panelistleri Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı Hüsrev Diktaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünden Gürdal Bozkurt ve Ayaş ve Güdül Belediyeleri adına Meclis Üyesi Muzaffer Yalçın’dı.
Oturum başkanı Sağlık Bakanlığı Danışmanı Enginer Birdal’ın yönettiği Üçüncü panele; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl, Prof Dr Dilaver Tengilimoğlu, ATİD Başkan Yardımcısı Ali Cenk Yorulmaz katılımcı oldu.Panelde işletmelerin başarı öyküleri ve tecrübeleri, turizm ajentelerinin beklentileri, Sağlık Turizmini hareketlendirmek için neler yapılabilir konuları ele alındı.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder